Đề thi tiếng Anh THPT quốc gia năm 2014

Đề thi tiếng Anh THPT quốc gia năm 2014 và đáp án

Mã đề thi 137

ĐỀ THI GỒM 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80)
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.
Question 1: A. sovereignty          B. advantage             C. enrichment            D. edition
Question 2: A. considerate          B. continental          C. territorial                D. economic
Question 3: A. index                        B. commit                   C. preview                    D. open
Question 4: A. specify                    B. illustrate                C. interact                     D. fertilize
Question 5: A. habitat                    B. attendance          C. candidate                 D. wilderness

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 6: The carefully nurtured gardens with a wide ______ of flowers and fruit trees have added elegance to this place and made it a major tourist attraction.
A. variety                B. amount             C. species           D. number
Question 7: Visitors to the local museum are mostly attracted by ______ rocking chair.
A. an old wooden European beautiful             B. a beautiful old European wooden
C. an old beautiful wooden European             D. a wooden old beautiful European
Question 8: ______ my mother’s encouragement, I wouldn’t have made such a daring decision.
A. Until                B. In spite            C. But for          D. Providing
Question 9: The cinema is no longer as popular as it was in the 1930's and 1940's, but it is still an
important ______ of entertainment.
A. status            B. source                C. origin                D. prospect
Question 10: They got lost in the forest, and ______ made matters worse was that night began to fall.
A. that                B. what                    C. which                     D. it
Question 11: Students are encouraged to develop critical thinking ______ accepting opinions without questioning them.
A. in addition              B. for instance               C. instead of             D. because of
Question 12: The bank has more than 100 branches, ______ in a major urban area.
A. the location of which               B. each locating              C. each located             D. and are located
Question 13: In my opinion, ______ new technology who will finally decide which ideas take off.
A. it is the development of         B. that the development of
C. it is the user of                             D. that the user of
Question 14: “My secretary will book you an afternoon flight and have you ______ at the airport.”
A. picked up             B. picking up            C. pick up           D. to pick up
Question 15: In the last match, Sabella changed his formation at half-time, introducing Fernando Gago in midfield and Higuain in attack, but in the end it was Messi’s magic that ______ the difference.
A. made               B. gave            C. did             D. took
Question 16: We’ve already bought the house but won’t ______ it until May, when the present occupants have moved out.
A. take possession of              B. catch sight of                C. keep track of             D. gain recognition of
Question 17: Jessica looks very tired. She ______ have stayed up late to finish her assignment last night.
A. would               B. should              C. will              D. must
Question 18: ______, she continued to carry out her duties.
A. Although in poor health           B. Although she is in good health
C. Despite her good health          D. No matter how poor her health
Question 19: Phuong Thao is a student in Ms Lan’s writing class. She is asking for Ms Lan’s comments on her last essay. Select the most suitable response to fill in the blank.
Phuong Thao: “You must have found reading my essay very tiring.”
Ms Lan: “______. I enjoyed it.”
A. Not in the least          B. Just in case         C. At all costs         D. You are welcome
Question 20: Carbon dioxide ______ as one of the main contributors to the greenhouse effect.
A. had identified         B. has been identified         C. has identified        D. had been identified
Question 21: The young lady sat still in the afternoon breeze, with her hair ______ her back.
A. running over        B. streaming down          C. flowed down              D. fallen against
Question 22: China’s placement of its oil rig in Vietnam’s East Sea EEZ has been denounced by ASEAN and Western politicians and professionals as the violation of Vietnam’s ______ waters.
A. farmed        B. fresh          C. inland          D. territorial
Question 23: Jane had difficulty carrying her suitcase upstairs, and Mike, her friend, offered to help. Select the most suitable response to fill in the blank.
Mike: “Need a hand with your suitcase, Jane?”
Jane: “______”
A. That’s very kind of you.           B. Not a chance.
C. I don’t believe it.                          D. Well done!
Question 24: We need to talk more about ______ for the summer vacation before July.
A. why to choose              B. how to make           C. where to go           D. when to use
Question 25: In no circumstances ______ on campus.
A. should smoking be allowed          B. should allow smoking
C. smoking should be allowed         D. we should allow smoking
Question 26: While I was looking through my old albums the other day, I ______ this photograph of my parents' wedding.
A. took after          B. made up           C. turned down           D. came across
Question 27: “Take a spare tyre ______ you have a puncture on the way to the beach.”
A. in case          B. if         C. so that          D. unless
Question 28: Minh, a student from Hai Phong, is going to take the college entrance exam in Hanoi next week. His father is seeing him off at the railway station. Select the most suitable response to fill in the blank.
Dad: “Good luck with the exam, Minh!”
Minh: “______, Dad.”
A. By no means         B. I wish so        C. Thank you         D. Never mind
Question 29: He applied for a teaching ______ at Bales University with great confidence.
A. employment        B. post         C. work          D. career
Question 30: “Could you turn off the stove? The potatoes ______ for at least thirty minutes.”
A. boiled         B. were boiling            C. are boiling        D. have been boiling

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 31: Any student who neglects his or her homework is unlikely to do well at school.
A. puts off            B. looks for           C. attends to          D. approves of
Question 32: We run a very tight ship here, and we expect all our employees to be at their desks by eight o'clock and take good care of their own business.
A. manage an inflexible system             B. have a good voyage
C. run faster than others                           D. organize things inefficiently

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 33: Those children who stay longer hours at school than at home tend to spend their formative years in  the company of others with similar aims and interests.
A. being separated from peers          B. forming a new business company
C. being together with friends           D. enjoying the care of parents
Question 34: Many parents may fail to recognize and respond to their children’s needs until frustration explodes into difficult or uncooperative behavior.
A. slowly reaches the boiling point                 B. remains at an unchanged level
C. suddenly becomes uncontrollable            D. stays under pressure
Question 35: “A friend in need is a friend indeed”: Our friends have voiced their strong criticism of China’s escalation of tension on our continental shelf.
A. facing the reality           B. worsening the situation
C. easing the tension        D. improving the condition

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 36: All of the students in this course will be assessed according to their attendance, performance,
                                   A                                                                                   B                                                       C
and they work hard.
                    D
Question 37: Most of the students are queuing in lines waiting to enter the classroom.
                             A                                B                      C                          D
Question 38: Since January this year, Joe has suffered two injuries, one to his ankle and the other in New York.
                           A                          B                                                    C                                                                       D
Question 39: Women in many parts of the world have had lower status than men, which the extent
                                                        A                                                                                           B
of the gap between genders varies across cultures and times.
                          C                          D
Question 40: As seeing from the mountain top, the area looks like a picturesque harbour town.
                               A             B                                                              C                                       D

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 41 to 50.
Postsecondary institutions and private schools are corporations under U.S. law. They are approved to operate as non-profit, for-profit, or public corporations (41)______ education and training. Increasingly, state authorities are requiring approved educational providers to apply (42)______ and receive accreditation as a condition of final and continued approval.
As corporate entities, U.S. institutions are internally self-governing and are (43)______ to make property, facilities, equipment, and utilities transactions; make their own personnel decisions; decide whom to admit to study and to graduate; (44)______ their own funds from outside sources; enter into contracts and compete for grants; and do most of the other things that corporations do. Institutions compete (45)______ one another for students, research funding, faculty, and other benefits. Public institutions may compete within the same state or territory for budget appropriations. It is the corporate nature of institutions and the competition within the system that (46)_____ Americans to refer to the concept of the educational or academic marketplace - an important distinctive element of the way U.S. education is organized.
Some institutions are governed (47)______ under multi-campus arrangements. These include most local public schools (governed by school districts) and many state community college and university systems. Whether single- or multi-campus, institutional corporations (48)______ by boards of citizens, both alumni and non-alumni, who are ultimately responsible for all operations. They appoint senior (49)______, such as principals, headmasters, presidents, and deans; and approve the actions taken (50)______ their name.
From A Diverse Educational System: Structure, standards, and challenges. InfoUSA (CD version)

Question 41: A. provided                     B. provision                      C. provide                           D. providing
Question 42: A. with                             B. to                                   C. for                                   D. on
Question 43: A. capable                      B. able                               C. probable                         D. possible
Question 44: A. rise                              B. raise                              C. call                                  D. lend
Question 45: A. with                             B. to                                   C. for                                   D. at
Question 46: A. lets                              B. causes                          C. prevents                        D. makes
Question 47: A. collection                   B. collective                      C. collect                           D. collectively
Question 48: A. controlled                  B. are controlling              C. are controlled              D. being controlled
Question 49: A. trainees                      B. judges                           C. assistants                     D. leaders
Question 50: A. on                                B. in                                    C. above                            D. at

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the sentence given in each of the following questions.
Question 51: “Believe me. It’s no use reading that book,” Janet told her boyfriend.
A. Janet tried to convince her boyfriend that the book was not worth reading.
B. Janet opposed her boyfriend’s idea that reading the book was not useful.
C. Janet managed to persuade her boyfriend that reading the book was worthwhile.
D. Janet suggested to her boyfriend that reading the book was useful.
Question 52: The president placed his car at my disposal as a bonus for my good work.
A. In order to praise me as a good worker, the president took me home in his own car.
B. To get rid of the car, the president decided to sell it to me, his good worker, at a bonus price.
C. I was willing to drive the president’s car as a compliment for my good performance at work.
D. To show his appreciation for my good work, the president allowed me to use his car whenever I liked.
Question 53: “Send this urgent document immediately!” the officer told the soldier.
A. The officer advised the soldier to send the urgent document right away.
B. The officer ordered the soldier to deliver the urgent document instantly.
C. The officer requested that the soldier rush out due to the document’s urgency.
D. The officer recommended the soldier leave right away because of the urgent document.
Question 54: The early failure of the Spanish squad in the 2014 World Cup deeply disappointed their fans.
A. That their squad left the 2014 World Cup so early was very disappointing for the Spanish sportsmen.
B. To the disappointment of their fans, the Spanish squad had to leave the 2014 World Cup too early.
C. Living up to their fans’ expectation, the Spanish squad left the 2014 World Cup so early.
D. The Spanish squad was terribly disappointed that their fans had to leave the 2014 World Cup so early.
Question 55: “Why don't you join us for our next class reunion?” Mary said to me.
A. Mary insisted on my joining them for the next class reunion.
B. Mary cordially invited me to join them for the next class reunion.
C. Mary strongly urged me to join them for the next class reunion.
D. Mary advised me not to join them for the next class reunion.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.
Centuries ago, man discovered that removing moisture from food helped to preserve it, and that the easiest way to do this was to expose the food to sun and wind. In this way the North American Indians produced pemmican (dried meat ground into powder and made into cakes), the Scandinavians made stockfish and the Arabs dried dates and apricots.
All foods contain water - cabbage and other leaf vegetables contain as much as 93% water, potatoes and other root vegetables 80%, lean meat 75% and fish anything from 80% to 60% depending on how fatty it is. If this water is removed, the activity of the bacteria which cause food to go bad is checked.
Fruit is sun-dried in Asia Minor, Greece, Spain and other Mediterranean countries, and also in California, South Africa and Australia. The methods used vary, but in general the fruit is spread out on trays in drying yards in the hot sun. In order to prevent darkening, pears, peaches and apricots are exposed to the fumes of burning sulphur before drying. Plums for making prunes, and certain varieties of grapes for making raisins and currants, are dipped in an alkaline solution in order to crack the skins of the fruit slightly and remove their wax coating, so increasing the rate of drying.
Nowadays most foods are dried mechanically; the conventional method of such dehydration is to put food in chambers through which hot air is blown at temperatures of about 110°C at entry to about 45°C at exit. This is the usual method for drying such things as vegetables, minced meat, and fish.
Liquids such as milk, coffee, tea, soups and eggs may be dried by pouring them over a heated horizontal steel cylinder or by spraying them into a chamber through which a current of hot air passes. In the first case, the dried material is scraped off the roller as a thin film which is then broken up into small, though still relatively coarse flakes. In the second process it falls to the bottom of the chamber as a fine powder. Where recognizable pieces of meat and vegetables are required, as in soup, the ingredients are dried separately and then mixed. Dried foods take up less room and weigh less than the same food packed in cans or frozen, and they do not need to be stored in special conditions. For these reasons they are invaluable to climbers, explorers and soldiers in battle, who have little storage space. They are also popular with housewives because it takes so little time to cook them.
From Practical Faster Reading by Gerald Mosback and Vivien Mosback. CUP

Question 56: What is the main idea of the passage?
A. Advantages of dried foods.               B. Water: the main component of food.
C. Mechanization of drying foods.      D. Different methods of drying foods.
Question 57: The phrase “do this” in the first paragraph mostly means ______.
A. expose foods to sun and wind         B. remove moisture from foods
C. produce pemmican                            D. moisten foods
Question 58: The word “checked” in the second paragraph is closest in meaning to ______.
A. reduced considerably        B. put a tick       C. examined carefully          D. motivated to develop
Question 59: In the process of drying certain kinds of fruits, sulphur fumes help ______.
A. remove their wax coating        B. kill off bacteria
C. maintain their color                    D. crack their skin
Question 60: Nowadays the common method for drying vegetables and minced meat is ______.
A. spreading them out on trays in drying yards
B. dipping them in an alkaline solution
C. putting them in chambers and blowing hot air through
D. pouring them over a heated horizontal steel cylinder
Question 61: What does the word “which” in the fourth paragraph refer to?
A. Vegetables          B. Foods          C. Things         D. Chambers
Question 62: The final product of the process of drying liquids that uses the first method will be ______.
A. small flakes         B. fine powder          C. dried soup           D. recognizable pieces
Question 63: Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Liquids are not dried in the same way as fruits and vegetables.
B. Dried foods have several advantages over canned or frozen foods.
C. Fruit is usually dried by being laid out on trays in the sun.
D. People in India began to use drying methods centuries ago.
Question 64: According to the passage, dried foods are most useful for ______.
A. explorers who are underweight             B. soldiers who are not in battle
C. people who are on the move                    D. housewives who have little storage space
Question 65: This passage is mainly ______.
A. argumentative          B. analytical           C. informative             D. fictional

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines the pair of sentences given in each of the following questions.
Question 66: I do my homework and schoolwork in separate books. I don't get muddled up.
A. I do not get muddled up due to the separation between homework and schoolwork.
B. I would get muddled up if I did not separate homework from schoolwork.
C. I do my homework and schoolwork in separate books so that I don't get muddled up.
D. Having two separate books at home and at work helps me avoid getting muddled up.
Question 67: Most scientists know him well. However, very few ordinary people have heard of him.
A. Many ordinary people know him better than most scientists do.
B. Although he is well known to scientists, he is little known to the general public.
C. He is the only scientist that is not known to the general public.
D. Not only scientists but also the general public know him as a big name.
Question 68: She wrote the text. She selected the illustration as well.
A. In order to select the illustration, she had to write the text.
B. The text she wrote was not as good as the illustration she selected.
C. If she had written the text, she would have selected the illustration.
D. She not only wrote the text but also selected the illustration.
Question 69: Nam defeated the former champion in three sets. He finally won the inter-school table tennis championship.
A. Being defeated by the former champion, Nam lost the chance to play the final game of inter-school table tennis championship.
B. Having defeated the former champion in the inter-school table tennis, Nam did not hold the title of champion.
C. Having defeated the former champion in three sets, Nam won the inter-school table tennis championship.
D. Although Nam defeated the former champion in three sets, he did not win the title of inter-school table tennis champion.
Question 70: She looked through the hotel advertisements. She stopped only when taking a fancy to one piece.
A. She stopped looking through the hotel advertisements only when she had found another piece.
B. She took so great a fancy to the hotel advertisements that she could not stop reading them.
C. She stopped reading the hotel advertisements only when one of them caught her fancy.
D. She found the hotel advertisements so interesting that she could hardly turn away from them.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 71 to 80.
We live in a world of tired, sleep deprived people. In his book Counting Sheep, Paul Martin - a behavioural biologist - describes a society which is just too busy to sleep and which does not give sleeping the importance it deserves.
Modern society has invented reasons not to sleep. We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours. We spend longer hours at work than we used to, and more time getting to work. Mobile phones and email allow us to stay in touch round the clock and late-night TV and the Internet tempt us away from our beds. When we need more time for work or pleasure, the easy solution is to sleep less. The average adult sleeps only 6.2 hours a night during the week, whereas research shows that most people need eight or even eight and a half hours' sleep to feel at their best. Nowadays, many people have got used to sleeping less than they need and they live in an almost permanent state of 'sleep debt'.
Until the invention of the electric light in 1879 our daily cycle of sleep used to depend on the hours of daylight. People would get up with the sun and go to bed at nightfall. But nowadays our hours of sleep are mainly determined by our working hours (or our social life) and most people are woken up artificially by an alarm clock. During the day caffeine, the world's most popular drug, helps to keep us awake. 75% of the world's population habitually consume caffeine, which up to a point masks the symptoms of sleep deprivation.
What does a chronic lack of sleep do to us? As well as making us irritable and unhappy as humans, it also reduces our motivation and ability to work. This has serious implications for society in general. Doctors, for example, are often chronically sleep deprived, especially when they are on 'night call', and may get less than three hours' sleep. Lack of sleep can seriously impair their mood, judgment, and ability to take decisions. Tired engineers, in the early hours of the morning, made a series of mistakes with catastrophic results. On our roads and motorways lack of sleep kills thousands of people every year. Tests show that a tired driver can be just as dangerous as a drunken driver. However, driving when drunk is against the law but driving when exhausted isn't. As Paul Martin says, it is very ironic that we admire people who function on very little sleep instead of criticizing them for being irresponsible. Our world would be a much safer, happier place if everyone, whatever their job, slept eight hours a night.
New English File Upper-intermediate by Clive Oxenden and Christina Latham-Koenig, OUP

Question 71: According to the passage, which of the following statements is TRUE about Paul Martin?
A. He shows his concern for sleep deprivation in modern society.
B. He describes the modern world as a place without insomnia.
C. He is a scientist who is chronically deprived of sleep.
D. He gives an interesting account of a sleepless society.
Question 72: The phrase “round the clock” in the second paragraph is similar in meaning to ______.
A. surrounded with clocks            B. having a round clock
C. during the daytime                      D. all day and night
Question 73: The writer mentions the Internet in the passage as ______.
A. an easy solution to sleep deprivation                           B. a temptation that prevents us from sleeping
C. a factor that is not related to sleep deprivation     D. an ineffective means of communication
Question 74: According to the third paragraph, which of the following statements is NOT TRUE?
A. The electric light was invented in the 19th century.
B. The sun obviously determined our daily routines.
C. The electric light has changed our daily cycle of sleep.
D. Our social life has no influence on our hours of sleep.
Question 75: The word “which” in the third paragraph refers to ______.
A. the world's population           B. caffeine consumption
C. reaching a point                         D. masking the symptoms
Question 76: Which of the following is TRUE, according to the last paragraph?
A. Sleep deprivation has negative effects on both individuals and society.
B. Doctors ‘on night call’ do not need more than three hours of sleep a day.
C. Thousands of people are killed every day by drunken drivers.
D. Our motivation decreases with the bigger number of hours we sleep.
Question 77: The word “catastrophic” in the last paragraph probably means ______.
A. likely to become worthless             B. becoming more noticeable
C. bound to bring satisfaction            D. causing serious damage or loss
Question 78: Which of the following would the writer of the passage approve of?
A. Both drunken drivers and sleep-deprived people should be criticized.
B. There is no point in criticizing irresponsible people in our society.
C. We certainly can function well even when we hardly sleep.
D. Our world would be a much safer place without drinkers.
Question 79: All of the following are mentioned as those whose performance is affected by ‘sleep debt’ EXCEPT ______.
A. drivers         B. doctors            C. engineers           D. biologists
Question 80: Which of the following could best serve as the title of the passage?
A. A Well-known Biologist                         B. Sleep Deprivation: Causes and Effects
C. Accident Prevention: Urgent!           D. A Society of Sleepless People

---------- THE END ----------

1 A
2 A
3 B
4 C
5 B
6 A
7 B
8 C
9 B
10 B
11 C
12 C
13 C
14 A
15 A
16 A
17 D
18 A
19 A
20 B
21 B
22 D
23 A
24 C
25 A
26 D
27 A
28 C
29 B
30 D
31 C
32 D
33 C
34 C
35 B
36 D
37 C
38 D
39 B
40 A
41 D
42 C
43 B
44 B
45 A
46 B
47 D
48 C
49 D
50 B
51 A
52 D
53 B
54 B
55 B
56 D
57 B
58 A
59 C
60 C
61 D
62 A
63 D
64 C
65 C
66 C
67 B
68 D
69 C
70 C
71 A
72 D
73 B
74 D
75 B
76 A
77 D
78 A
79 D
80 B