Đề thi tiếng anh THPT quốc gia năm 2013

ĐỀ THI GỒM 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 1: A. species           B. invent         C. medicine         D. tennis
Question 2: A. superstar     B. harvest      C. particular        D. part

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.
Question 3: A. commercial            B. constructive               C. essential               D. national
Question 4: A. copy                           B. remove                           C. notice                    D. cancel
Question 5: A. curriculum             B. economics                    C. hesitation            D. calculation

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to choose the word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 6 to 15.
In “Cerealizing America”, Scott Bruce and Bill Crawford remark that the cereal industry uses 816 million pounds of sugar per year. Americans buy 2.7 billion packages of breakfast cereal each year. If (6)______ end to end, the empty cereal boxes from one year's consumption would (7)______ to the moon and back. One point three (1.3) million advertisements for cereal are broadcast on American television every year at a(n) (8)______ of $762 million for airtime. Only automobile manufacturers spend more money on television advertising than the makers of breakfast cereal. (9)______ of the boxed cereals found in supermarkets contain large amounts of sugar and some contain more than 50% sugar. Cereal manufacturers are very clever in their marketing, making many cereals appear much healthier than they really are by “fortifying” them with vitamins and minerals. Oh, (10)______ – you now have vitamin-fortified sugar!
Before you eat any cereal, read the ingredient list and see how (11)______ sugar appears on the ingredient list. Then check the “Nutrition facts” panel. There are actually only a small handful of national commercially-branded cereals that are made (12)______whole grains and are sugar-free. If you shop at a health food store instead of your local supermarket, you (13)_____ to find a healthy, whole grain, sugar-free (or very low sugar) cereal. But (14)______! Some of the health food store boxed cereals are sweetened with fruit juice or fructose. Although this may be an improvement (15)______ refined white sugar, this can really skyrocket the calories.
From “Foods That Burn Fat, Foods That Turn to Fat” by Tom Ventulo

Question 6: A. laying                   B. lay                       C. laid                        D. to lay
Question 7: A. prolong               B. stretch             C. contact               D. reach
Question 8: A. cost                       B. charge              C. average              D. expense
Question 9: A. Mostly                 B. Furthermost  C. Most                  D. Almost
Question 10: A. beautiful         B. gorgeous         C. lovely                 D. charming
Question 11: A. many                 B. large                   C. tall                       D. high
Question 12: A. by                        B. from                   C. at                          D. in
Question 13: A. would be able            B. are more likelier            C. could more or less             D. are much more likely
Question 14: A. see through            B. keep alert           C. look up          D. watch out
Question 15: A. from         B. on            C. with          D. at

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer in each of the following questions.
Question 16: As a millionaire who liked to show off her wealth, Mrs. Smith paid ______ we asked.
A. four time much than         B. four times as much as
C. four times much as           D. four time as many as
Question 17: Regular exercise and good diet will bring ______ fitness and health.
A. from          B. to         C. about           D. up
Question 18: The pool should not be made so deep ______ small children can be safe there.
A. if            B. so as to            C. though          D. so that
Question 19: We all agree that she is ______ student in our class.
A. the cleverest          B. a more clever          C. most clever          D. cleverest
Question 20: There has been a great increase in retail sales, ______?
A. hasn't there             B. isn't there          C. isn't it             D. doesn’t it
Question 21: I am sorry I have no time at present to ______ detail of our plan.
A. bring in         B. take into          C. come in         D. go into
Question 22: Long ago, women were ______ to vote in political elections.
A. prevented         B. stopped           C. forbidden            D. banned
Question 23: She asked me ______ I was looking at.
A. when           B. if         C. what        D. why
Question 24: In spite of her abilities, Laura has been ______ overlooked for promotion.
A. repeat          B. repeatedly         C. repetitive       D. repetition
Question 25: Tom: “______”
Mike: “I won’t say no!”
A. How are things with you, Mike?
B. What about playing badminton this afternoon?
C. Mike, do you know where the scissors are?
D. What’s your favourite, tea or coffee?
Question 26: Education in many countries is compulsory ______ the age of 16.
A. for         B. when           C. until             D. forwards
Question 27: ______ one of the most beautiful forms of performance art, ballet is a combination of dance and mime performed to music.
A. Being considering           B. Considering           C. Considered             D. To consider
Question 28: The examination was not very difficult, but it was ______ long.
A. so much             B. too much          C. very much          D. much too
Question 29: ______ has been a topic of continual geological research.
A. The continents formed                      B. If the continents formed
C. How did the continents form         D. How the continents were formed
Question 30: We must push the piano to the corner of the hall to ______ our party tonight.
A. make place for            B. take up room to               C. make room for               D. give place to
Question 31: Standing on the tip of the cape, ______.
A. people have seen a lighthouse far away             B. lies a lighthouse in the middle of the sea
C. a lighthouse can see from the distance              D. we can see the lighthouse in the distance
Question 32: Only one of our gifted students ______ to participate in the final competition.
A. has been chosen           B. have been chosen           C. were choosing             D. chosen
Question 33: ______ his brother, Mike is active and friendly.
A. Alike          B. Unlike         C. Dislike           D. Liking
Question 34: The packages ______ so that it would be easier to carry them.
A. are tied in a bundle         B. are tied altogether             C. were tied in a knot          D. were tied together
Question 35: Michael looked deeply hurt and surprised when ______.
A. scolded             B. scolding            C. to scold            D. having scolded
Question 36: ______ John Kennedy was elected president, he was the youngest American President ever.
A. When         B. While            C. Before           D. As long as
Question 37: He ______ us but he was short of money at the time.
A. could have helped        B. can help         C. might help       D. would help
Question 38: The boat was sailing north when a terrible storm ______ .
A. had broken          B. broke          C. would break         D. was breaking
Question 39: Stephanie: “Oh, no! I left my book at home. Can I share yours?”
Scott: “______”
A. No, thanks.          B. No, not at all!             C. Yes, I do too.            D. Yes, sure!
Question 40: The Lake District, ______ was made a national park in 1951, attracts a large number of tourists every year.
A. that B. where C. what D. which

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 41 to 50.
Very few people, groups, or governments oppose globalization in its entirety. Instead, critics of globalization believe aspects of the way globalization operates should be changed. The debate over globalization is about what the best rules are for governing the global economy so that its advantages can grow while its problems can be solved. On one side of this debate are those who stress the benefits of removing barriers to international trade and investment, allowing capital to be allocated more efficiently and giving consumers greater freedom of choice. With free-market globalization, investment funds can move unimpeded from the rich countries to the developing countries. Consumers can benefit from cheaper products because reduced taxes make goods produced at low cost from faraway places cheaper to buy. Producers of goods gain by selling to a wider market. More competition keeps sellers on their toes and allows ideas and new technology to spread and benefit others.
On the other side of the debate are critics who see neo-liberal policies as producing greater poverty, inequality, social conflict, cultural destruction, and environmental damage. They say that the most developed nations - the United States, Germany, and Japan - succeeded not because of free trade but because of protectionism and subsidies. They argue that the more recently successful economies of South Korea, Taiwan, and China all had strong state-led development strategies that did not follow neo-liberalism. These critics think that government encouragement of “infant industries” - that is, industries that are just beginning to develop - enables a country to become internationally competitive.
Furthermore, those who criticize the Washington Consensus suggest that the inflow and outflow of money from speculative investors must be limited to prevent bubbles. These bubbles are characterized by the rapid inflow of foreign funds that bid up domestic stock markets and property values. When the economy cannot sustain such expectations, the bubbles burst as investors panic and pull their money out of the country. Protests by what is called the anti-globalization movement are seldom directed against globalization itself but rather against abuses that harm the rights of workers and the environment. The question raised by nongovernmental organizations and protesters at WTO and IMF gatherings is whether globalization will result in a rise of living standards or a race to the bottom as competition takes the form of lowering living standards and undermining environmental regulations. One of the key problems of the 21st century will be determining to what extent markets should be regulated to promote fair competition, honest dealing, and fair distribution of public goods on a global scale.
From “Globalization” by Tabb, William K., Microsoft® Student 2009 [DVD]

Question 41: It is stated in the passage that ______.
A. critics of globalization say that the successful economies are all in Asia
B. the protests of globalization are directed against globalization itself
C. supporters of globalization stress the benefits of removing trade barriers
D. the United States, Germany, and Japan succeeded in helping infant industries
Question 42: Supporters of free-market globalization point out that ______.
A. investment will be allocated only to rich countries
B. taxes that are paid on goods will be increased
C. there will be less competition among producers
D. consumers can benefit from cheaper products
Question 43: The word “allocated” in the passage mostly means “______”.
A. distributed B. solved C. removed D. offered
Question 44: The phrase “keeps sellers on their toes” in the passage mostly means “______”.
A. prevents sellers from selling new products          B. forces sellers to go bare-footed
C. makes sellers responsive to any changes               D. allows sellers to stand on their own feet
Question 45: According to critics of globalization, several developed countries have become rich because of ______.
A. their help to developing countries        B. their neo-liberal policies
C. their protectionism and subsidies         D. their prevention of bubbles
Question 46: The word “undermining” in the passage mostly means “______”.
A. obeying        B. making less effective           C. observing        D. making more effective
Question 47: Infant industries mentioned in the passage are ______.
A. young companies         B. development strategies
C. young industries           D. successful economies
Question 48: Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Critics believe the way globalization operates should be changed.
B. The anti-globalization movement was set up to end globalization.
C. Hardly anyone disapproves of globalization in its entirety.
D. Some Asian countries had strong state-led economic strategies.
Question 49: The debate over globalization is about how ______.
A. to spread ideas and strategies for globalization
B. to govern the global economy for the benefit of the community
C. to use neo-liberal policies for the benefit of the rich countries
D. to terminate globalization in its entirety
Question 50: The author seems to be ______ globalization that helps promote economy and raise living standards globally.
A. supportive of          B. pessimistic about            C. indifferent to           D. opposed to

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 51: The works of such men as the English philosophers John Locke and Thomas Hobbes helped pave the way for academic freedom in the modern sense.
A. terminate             B. prevent               C. initiate             D. lighten
Question 52: E-cash cards are the main means of all transactions in a cashless society.
A. cash-starved           B. cash-strapped           C. cash-in-hand            D. cash-free
Question 53: Many scientists agree that global warming poses great threats to all species on Earth.
A. risks            B. annoyances              C. fears              D. irritations

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 54: Population growth rates vary among regions and even among countries within the same region.
A. restrain          B. stay unchanged              C. remain unstable            D. fluctuate
Question 55: In some countries, the disease burden could be prevented through environmental improvements.
A. something to suffer              B. something enjoyable
C. something sad                         D. something to entertain

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.
New surveys suggest that the technological tools we use to make our lives easier are killing our leisure time. We are working longer hours, taking fewer and shorter vacations (and when we do go away, we take our cell phones, PDAs, and laptops along). And, we are more stressed than ever as increased use of e-mail, voice mail, cell phones, and the Internet is destroying any idea of privacy and leisure. Since the Industrial Revolution, people have assumed that new labor-saving devices would free them from the burdens of the workplace and give them more time to grow intellectually, creatively, and socially - exploring the arts, keeping up with current events, spending more time with friends and family, and even just ‘goofing off’.
But here we are at the start of the 21st century, enjoying one of the greatest technological boom times in human history, and nothing could be further from the truth. The very tools that were supposed to liberate us have bound us to our work and study in ways that were inconceivable just a few years ago. It would seem that technology almost never does what we expect. In ‘the old days’, the lines between work and leisure time were markedly clearer. People left their offices at a predictable time, were often completely disconnected from and out of touch with their jobs as they traveled to and from work, and were off-duty once they were home. That is no longer true. In today's highly competitive job market, employers demand increased productivity, expecting workers to put in longer hours and to keep in touch almost constantly via fax, cell phones, e-mail, or other communications devices. As a result, employees feel the need to check in on what is going on at the office, even on days off. They feel pressured to work after hours
just to catch up on everything they have to do. Workers work harder and longer, change their work tasks more frequently, and have more and more reasons to worry about job security.
Bosses, colleagues, family members, lovers, and friends expect instant responses to voice mail and e-mail messages. Even college students have become bound to their desks by an environment in which faculty, friends, and other members of the college community increasingly do their work online. Studies of time spent on instant messaging services would probably show staggering use. This is not what technology was supposed to be doing for us. New technologies, from genetic research to the Internet, offer all sorts of benefits and opportunities. But, when new tools make life more difficult and stressful rather than easier and more meaningful - and we are, as a society, barely conscious of it - then something has gone seriously awry, both with our expectations for technology and our understanding of how it should benefit us.
From “Summit 1” by Joan Saslow & Allen Ascher

Question 56: According to the first three paragraphs, technological tools that were designed to make our
lives easier ______.
A. have not interfered with our privacy           B. have turned out to do us more harm than good
C. have brought us complete happiness          D. have fully met our expectations
Question 57: Which of the following is NOT true about technological tools, according to new surveys?
A. They are being increasingly used.           B. They are used even during vacations.
C. They make our life more stressful.          D. They bring more leisure to our life.
Question 58: Which of the following is true, according to the passage?
A. Students used to have to study more about technological advances.
B. People have more opportunities to get access to technological applications.
C. Employees were supposed to make technology do what they expected.
D. People now enjoy greater freedom thanks to the technological boom.
Question 59: The word “inconceivable” in the passage is closest in meaning to “______”.
A. unimaginable B. predictable C. foreseeable D. unforgettable
Question 60: With the phrase “at a predictable time”, the author implies that ______.
A. people were unable to foresee their working hours
B. people had to predict the time they were allowed to leave offices
C. people wanted to be completely disconnected from their work
D. people used to have more time and privacy after work
Question 61: It can be inferred from the fourth paragraph that ______.
A. employees have more freedom to decide what time they start and finish work
B. employers are more demanding and have efficient means to monitor employees
C. life is more relaxing with cell phones and other technological devices
D. it is compulsory that employees go to the office, even on days off
Question 62: The word “They” in the fourth paragraph refers to ______.
A. employers         B. workers         C. employees          D. tasks
Question 63: Which of the following could be the main idea of the fifth paragraph?
A. New technological advances have added more stress to daily life.
B. New technological applications are wise entertainment choices of our modern time.
C. New technological advances have reduced work performance.
D. The coming of new technological advances has spoiled family and social relationships.
Question 64: This passage has probably been taken from ______.
A. an advertisement         B. a science review         C. a political journal           D. a fashion magazine
Question 65: Which of the following could best serve as the title of the passage?
A. Changes at the Workplace           B. Research on the Roles of Computers
C. Benefits of Technology                   D. Expectations and Plain Reality

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 66: When precipitation occurs, some of it evaporates, some runs off the surface it strikes, and some
                           A                                               B                                                             C
sinking into the ground.
     D
Question 67: Globally and internationally, the 1990's stood out as the warmest decade in the history of
                                            A                                                           B                       C
weather records.
           D
Question 68: Of all the art-related reference and research library in North America, that of the
                                                                                                           A                                          B
Metropolitan Museum of Art in New York City is among the largest and most complete.
                                                                                          C                                                D
Question 69: Different fourteen crops were grown 8,600 years ago by some of the world’s earliest farmers.
                                        A                                       B                             C                                                                D
Question 70: A warning printed on a makeshift lifebuoy says: “This is not a life-saving
                                                                                                                                             A
device. Children should be accompany by their parents.”
                     B                                   C                              D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to the sentence given in each of the following questions.
Question 71: “Why don’t we wear sunglasses?” our grandpa would say when we went out on bright sunny days.
A. Our grandpa used to suggest wearing sunglasses when we went out on bright sunny days.
B. Our grandpa would warn us against wearing sunglasses on bright sunny days.
C. Our grandpa asked us why we did not wear sunglasses when going out on bright sunny days.
D. Our grandpa reminded us of going out with sunglasses on bright sunny days.
Question 72: I am sure he did not know that his brother graduated with flying colors.
A. He should not have been envious of his brother’s achievement.
B. He cannot have known that his brother graduated with very high marks.
C. That his brother graduated with flying colors must have been appreciated by him.
D. He may not know that his brother is flying gradually up in a colorful balloon.
Question 73: People say that Mr. Goldman gave nearly a million pounds to charity last year.
A. Mr. Goldman is said to have given nearly a million pounds to charity last year.
B. Mr. Goldman was said to have given nearly a million pounds to charity last year.
C. Nearly a million pounds was said to have been given to charity by Mr. Goldman last year.
D. Nearly a million pounds is said to be given to charity by Mr. Goldman last year.
Question 74: David was narrowly defeated and blew his own chance of becoming a champion.
A. Losing the championship came as a terrible blow to David.
B. In spite of the narrow defeat, David won the championship.
C. As a result of his narrow defeat, David did not win the championship.
D. But for his title as the former champion, David would not have defeated his rivals.
Question 75: If you had stuck to what we originally agreed on, everything would have been fine.
A. If you had not kept to what was originally agreed on, everything would have been fine.
B. Things went wrong because you violated our original agreement.
C. If you had changed our original agreement, everything would have been fine.
D. As you fulfilled the original contract, things went wrong.
Question 76: “I would be grateful if you could send me further details of the job,” he said to me.
A. He flattered me because I sent him further details of the job.
B. He felt great because further details of the job had been sent to him.
C. He thanked me for sending him further details of the job.
D. He politely asked me to send him further details of the job.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best joins each of the following pairs of sentences in each of the following questions.

Question 77: We spend about one-third of our lives sleeping. We know relatively little about sleep.
A. We know relatively little about sleep; as a result, we spend about one-third of our lives sleeping.
B. We shall know more about sleep if we spend more than one-third of our lives sleeping.
C. Despite spending about one-third of our lives sleeping, we know relatively little about sleep.
D. We spend about one-third of our lives sleeping so that we know relatively little about sleep.
Question 78: Overeating is a cause of several deadly diseases. Physical inactivity is another cause of several deadly diseases.
A. Not only overeating but also physical inactivity may lead to several deadly diseases.
B. Apart from physical activities, eating too much also contributes to several deadly diseases.
C. Both overeating and physical inactivity result from several deadly diseases.
D. Overeating and physical inactivity are caused by several deadly diseases.
Question 79: He was successful because he was determined to pursue personal goals. He was not talented.
A. His success lay in his natural ability, not in his determination to pursue personal goals.
B. In addition to his determination, his talent ensured his success in pursuing his goals.
C. His determination to pursue personal goals made him successful and talented.
D. It was his determination to pursue personal goals, not talent, that contributed to his success.
Question 80: I did not arrive in time. I was not able to see her off.
A. She had left because I was not on time.             B. I did not go there, so I could not see her off.
C. I was not early enough to see her off.                 D. I arrived very late to say goodbye to her.
---------- THE END ----------

1 A
2 C
3 D
4 B
5 A
6 C
7 B
8 A
9 C
10 C
11 D
12 B
13 D
14 D
15 B
16 B
17 C
18 D
19 A
20 A
21 D
22 C
23 C
24 B
25 B
26 C
27 C
28 D
29 D
30 C
31 D
32 A
33 B
34 D
35 A
36 A
37 A
38 B
39 D
40 D
41 C
42 D
43 A
44 C
45 C
46 B
47 C
48 B
49 B
50 A
51 C
52 D
53 A
54 B
55 B
56 B
57 D
58 B
59 A
60 D
61 B
62 C
63 A
64 B
65 D
66 D
67 A
68 A
69 A
70 C
71 A
72 B
73 A
74 C
75 B
76 D
77 C
78 A
79 D
80 C